Ukrayna-Rusya gerilimi: Putin’in işgale başlayacağı tarih ortaya çıktı – Şehrin Nabzı Haber
DünyaGüncel

Ukrayna-Rusya gerilimi: Putin’in işgale başlayacağı tarih ortaya çıktı

54Görüntüleme

Rusya ile Ukrayna arasında 2014’ten beri devam eden gerilim tırmanırken, Alman dergisi Der Spiegel, Putin’in Ukrayna’yı 16 Şubat’ta işgal etmeye başlayacağına dair istihbarat kaynaklarını açıkladı.

2014 yılında Ukrayna’ya ait Kırım’ı ilhak ederek gerilimin temellerini oluşturan Rusya ile Ukrayna arasında tansiyon tırmanırken batı ülkelerinin de duruma müdahil olmasıyla birlikte “Üçüncü Dünya Savaşı”nın sesleri yankılanmaya başlandı…

2014’ten Ukrayna-Rusya sınırındaki Moskova yanlısı ayrılıkçıları destekleyen Rusya’nın bu hafta içinde Kiev’i bombalayacağına dair bir iddia ise Alman basınına konuşan istihbarat kaynaklarından geldi.

Gizli brifing

Almanya’nın çok okunan dergilerinden Der Spiegel, Rusya’nın Ukrayna’yı 16 Şubat’ta vuracağına dair istihbarat bilgisini kamuoyuna paylaştı.

CIA ve diğer istihbarat birimlerinin de bu haftaya dikkat çektiği kaydedilirken, “Birçok diplomat ve askeri yetkili, ABD’nin gizlice brifing verdiğini ve Rusya’nın planı ile ilgili birçok bilgiyi verdiğini söyledi. Rusya’nın işgalinin yanı sıra Rus birimlerinin tek tek hangi rolleri üstleneceği de kayıtlara geçti” ifadesi yer aldı.

Bölgede gerilim tırmanırken birçok ülkeden de Ukrayna’daki vatandaşlarına uyarı geldi… İngiltere, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler bölgedeki vatandaşlarının Ukrayna’yı terk etmesi yönünde uyarıda bulundu.

Letonya, Norveç ve Hollanda da vatandaşlarının ülkeden çıkması çağrısını yaparken, İsrail de diplomatik temsilcilikte görevli personel ve diplomatların akrabalarının da tahliye edildiğini duyurdu.

İngiltere’den vatandaşlarına: Uçak varken kaçın!

İngiltere, “Ukrayna’da bulunan vatandaşlarımız halen tarifeli uçak bulunabiliyorken bir an önce ülkeden ayrılmalı” açıklamasını yaptı.

Putin’in bu hafta içinde Kiev’e saldırabileceğini açıklayan ABD de vatandaşlarının bölgeden uzaklaşmasını istedi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Washington, Putin’in Ukrayna’yı günler içinde işgal edeceğine inanıyor. Çıkabiliyorken Ukrayna’dan çıkın çünkü ABD bir kurtarma operasyonu düzenlemeyecek” dedi. Sullivan, “Şurada açık olmak istiyoruz. Ukrayna’da bulunan herhangi bir ABD’li bir an önce önce ülkeden çıkmalı çünkü gelecek 24 saat ile 48 saat arasında her şey olabilir” dedi.

Avrupa Birliği ise, Ukrayna’daki diplomatik temsilciliğinde yer alan ve zorunlu görevi olmayanların ülkeden ayrılmasına karar verdi. Fakat AB’nin bütün personel ve diplomatları geri çekmemesi dikkat çekti.

Kiev Belediye Başkanı’ndan ciddi mesaj

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko da konuyla ilgili ilk kez bu kadar ciddi bir mesaj yayınladı…

Eski bir boksör olan Klitschko, Telegram üzerinden yayınladığı mesajda vatandaşlara uyarıda bulundu. Açıklamada, internet veya telefon hatlarının kopması durumunda güveli iletişim kanalları üzerinde çalıştıklarını ve sığınak kapasitelerini artırdıklarını ve olası bir tahliye planı ve erzak depolama planı üzerinde de anlaştıkları belirtildi.

Rusya 257 pion topu konuşlandırdı: Harkov hedefte!

Öte yandan İngiliz medyasında yayınlanan bir videoda Rusya’ya ait 257 Pion topu bulundu… “Sovyetlerin Atom Silahı” olarak da adlandırılan füzelerin Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’u menziline aldığı kaydedildi.

Dört adet nükleer başlıklı 203 milimetrelik füze kapasiteli bu silahın yaratacağı yıkımın ise yüksek olacağı belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna çevresinde mevzilendirdiği birlikleri:

Bölgede bu gelişmeler yaşanırken Washington yönetimi de olası bir Rusya işgaline karşı harekete geçti… Üst düzey ABD’li bir yetkili Reuters’a konuşarak bölgeye takviye asker gönderme kararı alındığını duyurdu.

Washington yönetimi, Polonya’ya birkaç gün içinde 3 bin takviye asker gönderileceğini belirtirken “ihtiyaç olması durumunda” 8500 askerin de Avrupa’ya gönderilebileceğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Biz hazırız!

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile görüşeceğini söyledi. Washington yönetiminin diplomasi ya da Moskova’nın saldırganlığına hazır olduğunu söyleyen Blinken, “Putin’in saldırganlık yerine diplomasi ve diyaloğu tercih etmesini umut ediyorum. Fakat eğer bu yolu tercih etmezse biz hazırız” dedi.

Blinken, Rusya’nın askeri hamleyi tercih etmesi durumunda “dünya çapındaki müttefikler ve partnerlerin” de koordineli olmasıyla birlikte ağır ekonomik yaptırımların devreye gireceğinin sinyalini verdi.

ABD’den son açıklamalar: Rusya her an Ukrayna’yı işgal edebilir

ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı “her an” işgal edebileceğini ve Amerikan vatandaşlarının derhal ülkeyi terk etmesi gerektiği konusunda uyardı.

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, bir işgalin kalkışları zorlaştıracak ve sivilleri tehlikeye atacak havadan bombalamayla başlayabileceğini söyledi.

Moskova, sınırın yakınında 100.000’den fazla asker toplamasına rağmen Ukrayna’yı işgal etme planlarını defalarca reddetti.

ABD’nin açıklaması, dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri Ukrayna’daki vatandaşlara yeni uyarılar vermeye sevk etti.

Belçika, vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağıran en son ülke oldu. İngiltere, Avustralya, Kanada ve Hollanda da aynı tavsiyeyi veren diğer ülkeler arasında.

Associated Press’in haberine göre, ABD diplomatik personelini Ukrayna’nın başkenti Kiev’den taşıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD yetkililerinin uyarılarının aciliyetinde açık bir tırmanış olarak görülen açıklamalarda Rus kuvvetlerinin artık “büyük bir askeri harekat başlatabilecek konumda” olduğunu söyledi.

“Açıkçası geleceği tahmin edemeyiz, tam olarak ne olacağını bilmiyoruz, ancak risk artık yeterince yüksek ve tehdit yeterince yakın. İhtiyatlı olmalıyız” dedi.

Derya Özaba
Komşu Köyün Delisi