Dolar İçin Kritik Gün Geldi! – Şehrin Nabzı Haber
Ekonomi

Dolar İçin Kritik Gün Geldi!

56Görüntüleme

Dolar ve küresel piyasaların bundan sonraki yönünü belirleyecek kritik gün geldi! Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşma yapacağı güne dolar kuru 18.1781’den başladı. Euro ise 18,1102 TL’den başladı.

Dolar kuru TCMB’nin geçtiğimiz haftaki sürpriz faiz kararının ardından 18.15’e kadar yükselmişti.

TCMB tarafından açıklanan bir düzenleme ile ticari kredilerde faizler yüzde 30’u aşamayacak şekilde düzenlendi. Buna göre faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. TCMB, bankaların politika faizine uyumlu olarak hareket etmesini sağlamak istiyor. 

Öte yandan TCMB, ticari krediler için önemli olan referans faiz oranını 98 baz puan indirerek yüzde 15,34’e çekti. TCMB’nin bu adımı ticari kredi faizlerinde yüzde 2 ile yüzde 7 indirim gerçekleşmesini sağladı. Ticari kredi faiz oranları yüzde 22,85’ten yüzde 21,5’e indi.

Türkiye’nin CDS’si 780’e kadar indi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir tv yayınında TCMB kararlarının ticari kredi faizlerinde indirim şeklinde yansımasını beklediklerini söylemişti. 

Bugün dolar ve küresel piyasalar için kritik bir gün… Merkez Bankası yöneticilerinin toplandığı Jackson Hole’de Fed Başkanı Jerome Powell kapanış konuşması yapacak. Yatırımcılar Powell’ın konuşmasında güvercin mesajlar arayacak. Son günlerde Fed yöneticileri şahin mesajlar ile dolardaki dalgalanmayı artırmıştı. Fed yöneticileri “Enflasyon yüzde 2’ye ulaşıncaya kadar faiz artırılmalı” dedi. 

Fed başkanının bugün enflasyonu durdurmak için faiz artırımına devam mesajı vermesi bekleniyor. Ancak aksi yönde mesajlar bekleyenlerde var. Goldman Sachs, yayınladığı raporda Powell’ın güvercin mesajlar vermesini beklediklerini söyledi. 

Doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi Powell öncesi 108,56 seviyelerinde seyrediyor. 

Euro/dolar paritesi Euro bölgesinin yapısal sorunları ve yayınlanan ECB tutanaklarının ardından yeniden 1’in altına indi. ECB Tutanakları ECB yöneticilerinin yüksek enflasyondan endişe duyduğunu gösteriyor. 

Derya Özaba
Komşu Köyün Delisi