AK Parti Diğer Partilere Reklamı Öğretti – Şehrin Nabzı Haber
Köşe Yazıları

AK Parti Diğer Partilere Reklamı Öğretti

66Görüntüleme

Uzun zamandır partiler ve partilerin senelerdir süregelen çalışmaları üzerine araştırma yapıyorum. Seçim kazananlar, seçim kaybedenler, partilerin en iyi reklam stratejileri, kim neyi ilk yapmış, kim nasıl başarıya ulaşmış. Sonuçta gördüğüm bir şey varsa AK Partinin tanıtım ayağının, reklam çalışmalarının ve sistemli çalışma prensibinin kendilerini başarıya götürdüğü.

 AK Partinin reklam çalışmalarını yapan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadim dostu Erol Olçok’ un 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olmasından sonra reklam ayakları bir dönem bocalama yaşasa da çabuk toparladılar.

Seneler önce MHP Milletvekili Turan Yaldır için yaptığım seçim çalışmasında kadın kollarına verdiğim seminerlerde bu taktikleri kendilerine anlatarak başarılarına katkıda bulunmuştum. O dönemden beri araştırmalarıma devam ediyorum. Siyaset bilimini inceleyen bir yerel basın mensubu olarak senelerdir görüyorum ki sistemli olan kazanıyor! Bunu diğer partilerin keşfetmesi uzun sürse de, geçte olsa anladılar ve aynı yoldan gitmeye başladır.

İlk olarak AK Partinin uygulamaya soktuğu kurumsal sitede kurumsal kimlik çalışmalarının, reklamcıların ve adayların ulaşabileceği şekilde yüklenmesi, belli yazı fontları, zorunlu renkler ve sloganların belirlenerek 81 il temsilciliklerine bunların kullanılma zorunluluğu ile ilgili bilgilendirme yapılması bugün diğer partilerin tam manası ile uygulayamasa da ucundan yakaladıkları bir çalışma şekli. AK Partinin bunu neden yaptığının tam mantığını tam algılayamamış siyasi partiler bir yerinden yakalamaya çalışıyor bu sistemi.

Kullanılan font ve renklerin aslında beyinde ne büyük etkiler yarattığını, ya da hangi font ve renklerin beyine daha güvenilir mesajı verdiğini tam olarak çözememiş diğer partiler, en azından tek tip reklam çalışmaları yaparak işe başlamakla güzel bir şey yaptılar. Yakında olayın diğer kısmını da çözeceklerine inanıyorum!

Mesela sloganlar! AK Parti her seçim döneminde farklı ve akıllıca düşünülmüş seçim sloganları ile meydanları ve sosyal medya mecralarını doldurdu. Seçmenin aklında kolay kalacak ve ince mesajları olan sloganlar! Şimdi bakıyorum bu konuda da bugün diğer partiler yine AK Partinin peşinden geliyor, bir farkla! Yeni sloganlar üretmek yerine AK Partinin var olan sloganlarını bölüp bir kısmını alarak ya da sloganın bir kısmını değiştirerek iş yapmaya çalışıyorlar!

Bu seçim bir gönüllere girme meselesi var mesela. AK Parti ‘’ Memleket işi gönül işi’’ ve ‘’ Belediyecilik gönül işi’’ sloganları ile adaylarını tanıtmaya başladığı günden sonra bir gönül işidir gidiyor. Diğer tüm partilerde ‘’ gönüllerin adayı’’ ya da ‘’ gönüllere gireceğiz’’ sloganlarını kullanmaya başladı. Oysa! AK Partinin gönül meselesi, belediyeye, memlekete gönlünü vermiş dava adamları olarak düşünülmüştü. Ya diğer partilerin adayları, onlar gönüllere girmeye çalışıyor! Oysa seçmen gönül ilişkisi ya da gönlüne alacak bir isim istemiyor! Seçmen gönlünü ortaya koyarak çalışacak, sonuçta çalışırken gerekirse ömrünü de ortaya koyacak koca yürekli adaylar istiyor! Ne oldum havalarına bürünmüş kendilerini gönüllerin adayı sanan isimler değil! Seçmen evleneceği adayı seçmiyor ki gönlüne alsın! Sen gönlünü vereceksin seçmene! Yani yaptığın işe!

İşin açıkçası araştırmaya ve gözlemlemeye devam ediyorum. Bugün sadece muhalefet partilerinin AK Partinin reklam çalışmalarını nasıl taklit ettiğini sizlerle paylaştım. Önümüzde ki günlerde parti genel başkanlarının, liderlerinin siyaset yapma konusunda Cumhurbaşkanı ve AK Parti kurucusu Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiyi nasıl taklit ettikleri olayını da sizlerle paylaşacağım.

Bir sonra ki yazıda görüşene kadar, kendinize iyi bakın.

Hoşça kalın, dostça kalın

Derya ÖZABA

Komşu Köyün Delisi

Derya Özaba
Komşu Köyün Delisi